Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)
image image image image image
ФБЕ и ИБЕ како ко-организатори на Првата меѓународна студентска конференција во Бугарија   Факултетот за бизнис економија (ФБЕ) и Институтот за бизнис економија (ИБЕ) се ко-организатори на Првата меѓународна студентска конференција “Можности и предизвици на студентската мобилност“, која ќе се одржи на 10-ти октомври, 2019-та година во Софија, Бугарија.
Презентација на ученичка компанија од страна на СУГС „Владо Тасевски“   Students from SAGS "Vlado Tasevski" visited the Integrated Business Faculty on 15.05.2019 (Wednesday), in order to present their student company "Alter".
Успешно започнување на Еразмус+ соработка со Oporto Global University   Факултетот за бизнис економија и Глобалниот Универзитет во Порто започнаа Еразмус+ соработка за размена на наставен кадар во текот на април, со учество на вработен на ФБЕ на конференција во Португалија. 
Успешно организирана првата меѓународна конференција за одржлив развој во бизнисот и економијата   На 12ти април, 2019-та година, во просториите на Институтот за бизнис економија (ИБЕ) и Факултетот за бизнис економија (ФБЕ) беше организирана првата меѓународна конференција за одржлив развој во бизнисот и економијата, во рамки на првата меѓународна Еразмус+ недела која се одржа од 8 до 12 април.
Организирана првата Меѓународна Еразмус+ недела на Факултетот за бизнис економија и Институтот за бизнис економија   Во периодот од 8-ми до 12-ти април, 2019-та година, Факултетот за бизнис економија (ФБЕ) и Институтот за бизнис економија (ИБЕ) ја организираа првата Меѓународна Еразмус+ недела.

CEEPUS

Факултетот за бизнис економија е член на две CEEPUS мрежи:

1.     Applied Economics and Management (CIII-SK-0044-12-1718), со следниве партнерски институции:

·       Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of Economics and Management, Nitra, Slovakia;

·       Canadian Institute of Technology, Faculties of Economy and Engineering, Tirana, Albania;

·       BOKU - University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Institute of Marketing and Innovation, Vienna, Austria;

·       FH Joanneum - University of Applied Sciences, Department of International Management, Graz, Austria;

·       University of National and World Economy, Department of Natural Resources Economics, Sofia, Bulgaria;

·       Mendel University in Brno, Faculty of Business Economics, Brno, Czech Republic;

·       Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Economics and Management, Prague, Czech Republic;

·       University of South Bohemia České Budějovice, Faculty of Economics, České Budějovice, Czech Republic;

·       University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia;

·       University of West Hungary / University of Sopron, Faculty of Economics, Sopron, Hungary;

·       University of Szeged, Faculty of Engineering, Szeged, Hungary;

·       Szent István University, Faculty of Economics and Social Sciences, Gödöllő, Hungary;

·       Technical University of Moldova, Department of Engineering and Management in Production Systems, Chisinau, Republic of Moldova;

·       University of Montenegro, Faculty of Economics, Podgorica, Montenegro;

·       State University of Tetovo, Faculty of Economics, Tetovo, Republic of Macedonia;

·       Cracow University of Economics, Krakow, Poland;

·       Poznan University of Economics, Faculty of Management, Poznan, Poland;

·       University of Agriculture in Krakow, Faculty of Agriculture and Economics, Krakow, Poland;

·       Poznan University of Life Sciences, Faculty of Economics and Social Sciences, Poznan, Poland;

·       Warsaw University of Life Sciences, Faculty of Economic Sciences, Warsaw, Poland;

·       University of Oradea, Faculty of Environmental Protection, Oradea, Romania;

·       University of Novi Sad, Faculty of Technical Sciences, Novi Sad, Serbia;

·       University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Ljubljana, Slovenia;

·       University of Primorska, Faculty of Management, Koper, Slovenia;

2.     Managerial Processes and its Optimization and Valuation (CIII-CZ-0911-03-1718), со следниве партнерски институции:

·       BOKU - University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Austira;

·       University of Applied Sciences Burgenland, Eisenstadt, Austria;

·       Dimitar A. Tsenov Academy of Economics, Svishtov, Bulgaria;

·       University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia;

·       Czech University of Life Sciences Prague, Faculty of Economics and Management,  Praha,
Czech Republic;

·       University of Montenegro, Faculty of Economic Sciences, Warsaw, Poland;

·       University of Novi Sad, Faculty of Science, Novi Sad, Serbia;

·       Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of Economics and Management, Nitra, Slovakia;

·       University of Ljubljana, Faculty of Social Sciences, Ljubljana, Slovenia;

Основни критериуми за мобилност на студентите:

·       Државјанин на CEEPUS земја;

·       Статус на редовен студент на високообразовна институција во матичната земја;

·       Старосна граница: 35 години;

·       Селекција извршена од страна на матичната институција;

Листа на предмети на англиски јазик

·       (додипломски студии)

Основни критериуми за мобилност на наставниот кадар

·       Државјанин на CEEPUS земја;

·       Заснован работен однос во високообразовна институција во земја-членка на CEEPUS мрежата;

·       Доктор на науки;

·       План на настава во минимум 6 часа (предавање или семинар) во текот на 5 работни дена во институцијата-домаќин;

Крајни рокови за CEEPUS online пријавување:

·       За прв/зимски семестар: 15 јуни

·       За втор/летен семестар: 31 октомври

·       За мобилност надвор од мрежата (freemovers) за првиот/зимски семестар: континуирано, почнувајќи од 1 јули се додека има слободни места

·       За мобилност надвор од мрежата (freemovers) за вториот/летен семестар: 30 ноември

*Крајните рокови не се на истите датуми секоја година.

 

Координатор за CEEPUS Network:

  • Д-р Аземина Машовиќ
  • E-mail: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите
  • Канцеларија бр. 5.