Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Вести

Студенти на ФБЕ во посета на Македонската берза

 

Студентите од втора и трета година на Факултетот за Бизнис економија беа во едукативна посета на Македонска берза АД Скопје на 30 мај. Студентите имаа прилика да се запознаат со основните функции на работењето на берзата, историјатот и постапката на котација и тргување со акции и обврзници.

Гостинско предавање на тема „Регрутација и селекција на кадри за вработување“

 

На 19.05.2014 година д-р Коста Котески, советник за странски пазари на директорот на Реплек АД Скопје, одржа предавање на тема Регрутација и селекција на кадри за вработување. Студентите на Факултетот за бизнис економија беа запознаени со најсовремените применувани методи и техники на регрутација и селекција на кандидати со цел да се одберат соодветните кандидати за одредена позиција како и со процесот на следење на нивните понатамошни резултати во компанијата.

Предавач на ФБЕ во жирито за избор на најдобар бизнис план во организација на Хјундаи

 

М-р Мартин Киселички, предавач на Факултетот за Бизнис економија, ќе биде дел од жирито на натпреварот за избор на најдобар бизнис план, кој е во организација на Хјундаи и Junior Achievement Macedonia.

Упис во академската 2015/2016

 

Почитувани, условите за упис на Факултетот за Бизнис економија во академската 2015/2016-та година се:

1. Право на запишување на додипломски студии имаат кандидатите со завршено средно четиригодишно образование и имаат положено државна матура или меѓународна матура. Право на запишување имаат и кандидати со завршено четиригодишно средно образование (пред учебната 2007/2008) кои не полагале државна матура. Право на запишување имаат кандидатите кои имаат завршено четиригодишно образование или образование соодветно на тоа надвор од Република Македонија, со нострифицирана  диплома во МОН.

2. На Факултетот за бизнис економија има можност за трансфер на студенти од други македонски и странски универзитети, врз основа на доставено уверение за положени испити и утврдување на соодветност на студиските програми.

Пријавата за запишување на додипломски студии можете да ја симнете на следниот линк.

За повеќе информации може да се обратите телефонски на (02) 2402 160 и (02) 2402 161.

BrainHunt.mk – атрактивен образовен проект наменет за средношколците во Македонија

 

Факултетот за Бизнис економија (ФБЕ) и Институтот за Бизнис економија (ИБЕ) со големо задоволство го презентираат BrainHunt.mk – атрактивен образовен проект за поттикнување на младите луѓе да размислуваат, да создаваат и да се вклучат во светот на бизнисот. Целта е средношколците, како млади луѓе полни со креативност и идеи, да ја научат практичната страна на бизнисот, а за тоа да бидат константно наградувани!  

АППРМ во посета на ФБЕ

 

Агенцијата за поддршка на претприемништвото на Р. Македонија (АППРМ) беше во посета Факултетот за бизнис економија. Целта на посетата беше АППРМ да го разгледа и оцени бизнис планот кој студентите го изготвија за нивната овогодишна виртуелна компанија која всушност преставува преточување на нивните теоретски стекнати знаења во рамките на интегрираната бизнис програма, дел од наставата на ФБЕ, во практично искуство со креирање на сопствен виртуелен бизнис кој ги содржи сите елементи на реален бизнис.

Публикуван е нов број од Списанието за одржлив развој


Почитувани посетители,
Објавен е новиот број од Списанието за Одржлив равој во издание на Факултетот за Бизнис економија. Истиот можете да го погледнете на следниот линк.

Публикуван е нов двоброј од Списанието за одржлив развој


Почитувани посетители,
Објавен е новиот двоброј од Списанието за Одржлив равој во издание на факултетот за бизнис економија. Истиот можете да го погледнете на следниот линк.

Студентски глас: Официјален студентски весник на ФБЕ


 

Факултетот за Бизнис економија со големо задоволство Ви го презентира првиот број на весникот „Студентски глас“, кој е изработен во соработка со нашите студенти. Се надеваме дека ќе дознаете голем број на интересни и корисни информации за бизнисот и образованието.  

ФБЕ домаќин на тркалезна маса посветена на енергетската ефикасност

 

Фондација Ново Образование за Бизнис на 19 декември (четврток) во просториите на Факултетот за Бизнис Економија организираше тркалезна маса посветена на енергетската ефикасност во општините.

Страница 7 од 8

7