Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

News

Гостинско предавање на тема “Планирање и оптимизација на производствените процеси”

 

На 19 Декември 2014 година м-р Александар Чадиковски, директор на производство во фабриката Идеал Шипка – Битола/Лакталис ЈИ Европа, одржа гостинско предавање пред студентите на ФБЕ. Прочитајте повеќе...

Свечено доделување дипломи

 

На 13 Декември 2014 година (Сабота) со почеток во  11.00 часот во Амфитеатарот на Факултет за бизнис економија  свечено беа доделени дипломите за дипломираните студенти. Прочитајте повеќе...

IBF as partner in the project BEET (Build up skills)

 

The project "Build up skills - Builders' Energy Efficiency Training (BEET)" began with the realization and implementation of the second phase. In the next 20 months with BEET is predicted to conduct five types of training in the construction sector, and the first to train trainers, who afterwards will transfer their knowledge to the workers.

ФБЕ на Саем за чиста енергија

 

Факултетот за Бизнис економија ќе учествува на “Саем за млади за чиста енергија” кој ќе се одржува во ЕУ инфо центар, Скопје на 25ти и 26ти Јуни, 2014.

Целта на Саемот е да се поврзат младите луѓе со компании кои работат на обновлива енергија и универзитети кои нудат студии од истата област. Саемот ќе претставува средба на побарувачката (студентите) и понудата (универзитети и компании) на пазарот на трудот за "чиста енергија".

Study visit at the Macedonian Stock Exchange

 

A study visit at the premises of the Macedonian Stock Exchange was organized for graduates and students in the second year of studying at the Integrated Business Faculty (IBF). The study visit took place on the 30th May, and it provided an opportunity for all participants to get introduced to the basic operations of the Stock Exchange, both practically and theoretically.

Гостинско предавање на тема „Регрутација и селекција на кадри за вработување“

 

На 19.05.2014 година д-р Коста Котески, советник за странски пазари на директорот на Реплек АД Скопје, одржа предавање на тема Регрутација и селекција на кадри за вработување. Студентите на Факултетот за бизнис економија беа запознаени со најсовремените применувани методи и техники на регрутација и селекција на кандидати со цел да се одберат соодветните кандидати за одредена позиција како и со процесот на следење на нивните понатамошни резултати во компанијата.

Предавач на ФБЕ во жирито за избор на најдобар бизнис план во организација на Хјундаи

 

М-р Мартин Киселички, предавач на Факултетот за Бизнис економија, ќе биде дел од жирито на натпреварот за избор на најдобар бизнис план, кој е во организација на Хјундаи и Junior Achievement Macedonia.

Enrollment of students for the academic 2014/2015

 

The Integrated Business Faculty announced the enrollment of students for the academic 2014/2015. The announcement can be viewed on the following link.

The application for admission can be downloaded on the following link.

 

You can obtain more information via telephone on (02) 2402 160 and (02) 2402 161.

BrainHunt.mk – атрактивен образовен проект наменет за средношколците во Македонија

 

Факултетот за Бизнис економија (ФБЕ) и Институтот за Бизнис економија (ИБЕ) со големо задоволство го презентираат BrainHunt.mk – атрактивен образовен проект за поттикнување на младите луѓе да размислуваат, да создаваат и да се вклучат во светот на бизнисот. Целта е средношколците, како млади луѓе полни со креативност и идеи, да ја научат практичната страна на бизнисот, а за тоа да бидат константно наградувани!  

Representatives of APPRM visited IBF

 

Integrated Business Faculty hosted representatives for the Agency for Promotion of Entrepreneurship of the Republic of Macedonia (APPRM). The purpose of this visit was to review and evaluate the business plan that IBF students have prepared for their own virtual company within the frames of IBC courses thought at our faculty. Being a part of this courses the students are enabled to implement their theoretically gained knowledge into practical experience by creating their own virtual business that includes all elements of real businesses.

The recommendations and conclusions set out by APPRM on this program and the business plan were extremely positive and beneficial for the students and our institution as well.

Page 11 of 13

11